Anne Snellman

Mielenterveyspotilasta ja hänen omaistaan ei saa jättää yksin

Kun mielenterveystyössä siirrytään enenevässä määrin avohoitopainoitteiseen hoitoon sairaalahoitopainoitteisesta hoidosta, tulee ensin kunnissa huolehtia siitä, että avohoito on riittävästi resurssoitua ja laadukasta. Mielenterveyspotilaita ei saa jättää yksin, tai vain omaisten hartioille. Niin potilaan kuin omaistenkin, tulee tuntea, että potilas on turvassa. Tämä edellyttää tiivistä turvaverkkoa, johon mielenterveyspotilas voi tukeutua tarvitessaan apua. 

Sote-uudistuksen myötä Oulun kaupunginkin sote-palveluiden järjestäminen siirtyy Pohjois-Pohjanmaan maakunnan harteille näillä näkymin vuoden 2019 alusta. Oulun kaupungilla on siis vajaat pari vuotta aikaa laittaa sote-palvelunsa optiimikuosiin. Erityisesti terveyspalveluiden akuuttivastaanotto tulee saada toimimaan joustavasti, jos halutaan sen pärjäävän kilpailussa yksityisiä hoivapalveluita vastaan. Valinnanvapaus nostaa asiakkaan kuninkaaksi, jolla on mahdollisuus valita paras hoito. 

Erityisesti mielenterveysongelmat tulee huomioida akuuttivastaanottopalveluita kehitettäessä. Niin mielenterveys- kuin päihdepotilaiden pinna ei vaan ole yhtä pitkä kuin muilla. Ei ole kenenkään etu, jos jonottamisesta muodostuu, tai on jo käsittääkseni muodostunut pullonkaula, mielenterveys- ja/tai päihdepotilaan hoitoon pääsylle. Kaiken kaikkiaan akuuttivastaanotto tulee mahdollistaa kaikille käyttäjille siten, että se toteutuu matalalla kynnyksellä ilman tuntien jonottamista. Eli vielä on paljon kehittämistä.

Kolmannen sektorin tuki mielenterveyspotilaille ja heidän omaisilleen on kullan arvoista. Pikkuhiljaa tämä on havaittu myös Oulussa. Nyt ja jatkossa tulee pitää huoli siitä, että yhdistysten mahdollisuudet toimia, eivät vaarannu sote-uudistuksen myötä. Mm. Hyvän Mielen talo tarjoaa mielenterveyspotilaille ja heidän omaisilleen matalalla kynnyksellä neuvontaa ja tukea. Akuutissa tilanteessa kaikki neuvo ja tuki tarvitaan - ja varsinkin vertaistuki tuo tunteen, etteivät potilas ja omainen ole ongelmansa kanssa ainoita. 

Mielenterveysongelmien yllä oleva tabu on onneksi paljolti hälvennyt, mutta vielä on paljon tehtävää, jotta ihminen nähdään kokonaisuutena, jonka mielikin voi sairastua eikä vain kroppa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat