Anne Snellman

Ei asuinrakennuksia Raattiin

Seuraava mielipidekirjoitukseni oli Kalevassa 2.6.2017.

Oulun kaupunginvaltuusto on paraikaa linjaamassa toimia, joilla Oulusta tehdään vetovoimainen pohjoinen kaupunki.

Osassa näistä esityksistä on harmittanut eräs seikka. Onko tosiaan niin, että merellisyyttä Oulussa on se, että rakennetaan rannat täyteen asuinrakennuksia hinnalla millä hyvänsä?! Mielestäni ei. Jos merenrantaan asuinrakennuksia tai ylipäätään rakennuksia rakennetaan tulee niiden sijoituspaikka tarkkaan harkita.

Raatti on ollut koko kevään puheenaiheena. On erinomaista, että jo hallitusvaiheessa 8. toukokuuta saimme äänestettyä niin, ettei Raattiin haluta asuinrakennuksia (Vetovoimainen pohjoinen kaupunki). Niille on turha antaa edes tässä vaiheessa mahdollisuutta, sillä vaarana on, että jos antaa pikkusormen, menee koko käsi.

Raatti on osa upeaa Koskikeskusta, jonka asemakaavan on luonut Alvar Aalto. Esimerkiksi Seinäjoella on osattu hienosti hyödyntää matkailullisesti Aallon kyseiseen kaupunkiin suunnittelemia rakennuksia ja muuta Aallon designia.

Myös Oulussa tulisi Aalto nostaa arvoiselleen jalustalle, ja pyrkiä tuotteistamaan matkailuvaltiksi. Eli sen sijaan, että tuhoaisimme Aallon Koskikeskus idyllin rakentamalla kerrostaloja Raatin etelärantaan, tulee Raatin henkeä vaalia ja kunnioittaa. Kaiken kaikkiaan nyt, kun lähdetään Raattia kehittämään, tulee muistaa, että vähäeleisyys on kaunista!

Oulun valtuusto hyväksyi 3. huhtikuuta Oulun keskustavision 2040 (Oulun keskustavisio 2040 loppuraportti). Tässä asiakirjassa mainitaan seuraavaa: "Oulujoen suisto, ranta-alueet ja merellisyys ovat leimallinen osa Oulun keskustaa. Sijainti veden äärellä on vahvuus, joka luo edellytykset monipuolistaa keskustaa asuin-, palvelu- ja virkistysympäristönä."

Täten Ouluun laaditaan muun muassa suistokaupunkivisio vuoden 2018 aikana. On itsestään selvää, että Oulussa merellisyyttä ja suistoaluetta on aika korostaa. Keinovalikoimaan tulee kuulua myös yksinkertaisesti näkymien avaaminen veden ääreen raivaamalla - vihdoinkin - pusikoita pois tieltä.

Suistokaupunkivision laadinta vaatii erityisesti malttia ja herkkyyttä luoda keinot, joilla Oulun merellisyys korostuu kauniisti ja omaleimaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat