Anne Snellman

Liikuntaresepti-toimintamalli käyttöön Oulussa

Liikunta on parasta sairauksien ennaltaehkäisyä. Liian vähän liikkuvia perusterveydenhuollon potilaita tulisi kannustaa liikkumaan mm. antamalla heille liikuntaresepti (räätälöityä neuvontaa, potilasohje tai ohjattua liikuntaa).

Mm. Limingassa edellä olevaa toteutetaan seuraavasti : "Terveyskeskuksessa asiakkaalle voidaan kirjoittaa liikkumisresepti, johon sisältyy ohje asiakkaalle sopivaan liikkumiseen. Reseptin saaneet asiakkaat saavat halutessaan vastaanotolla ajan liikuntaneuvontaan, jossa yhdessä liikuntaneuvojan kanssa tarkennetaan liikkumisohjetta sekä annetaan esimerkiksi tietoa paikkakunnan liikkumismahdollisuuksista.".

Lisäksi, koska sote-uudistuksen toteutuessa terveyspalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäväksi liikuntapalveluiden jäädessä kunnan hoidettavaksi, liikuntaresepti-toimintamalli tulee olemaan erinomainen keino estää syntymästä raja-aitaa terveys- ja liikuntapalveluiden välille.

Edellisen johdosta jätin 5.6.2017 Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitän, että Oulun kaupungin hyvinvointikeskuksissa ja terveysasemilla lääkärit alkavat määräämään liikuntareseptejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Liikunta on kallista, tämänyakia moni työtön ja pienituloinen tinkii liikunnqsta ja oman kunnon ylläpidosta siinä missä he myös tinkivät lääkkeistä ja terveyskeskuskäynneistä. Se ei paljoa lämmitä jos lääkäri määrää käymään kuntosalilla jos ei ole maksaa sitä kymppiä kerralta. Tahalleebhan tälläiseen tilanteeseen ei olla kuitenkaan täällä Suomessa menty, vaan yksinkertaisesti ei vain olla jaksettu välittää työttömien ja pienituloisten jaksamisesta ja kunnosta. Idea jonka esität on kuitenkin hieno, toivottavasti se totrutuisi koko Suomen laajuisesti eikä vain Oulun seudulla.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Liikuntaa voi onneksi harrastaa myös ilmaiseksi esim. kävely, jumpata kotona jne. Voi tarvita vain neuvontaa ja ohjeita, ja siitä se lähtee.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin onhan niitä, eri asia on että liikkuuko motvaatiosta vai pakosta. Ihmisiä on niin monellaisia että on muistettava tämä myös liikunnan kannalta. Itselläni on todella vaikea saada motivaatiota jumppaamiseen minkä takia se tuntuu aina vain tylsältä pakkopullalta yritin mitä vain. Minun jopa todella vaikea näytellä pitäväni jumppaamisesta ja olen aikoja sitten todennut ettei se oikein ole minun juttuni. Minua motivoi liikunnassa enemmän se millainen ilmapiiri on ja se että saa olla sosiaalinen sekä myös se miten haastavaa se on ja etätä siihen on myös sitoudutava. Omia motivaattoreita kaiketi kannaatta jokaisn miettiä. Yksin liikkuminen saa omalla tressaamaan ja kaikki mieleen murheet nousevat niin helposti pintaan. Tiedän myös että itsensä ottaminen esimerkiksi ei ole paras vaihtoehto, muutta tarkoitukseni on sanoa että ihmiset ovat niin erillaisia. Tästä syystä on mielestäni niin surullista jos liikunta tarjonta ja mahdollisuudet on vähissä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Typerintä mitä kukaan on vähän aikaan möläyttänyt. Siis todella typerää. Aivan äärimmäistä typeryyttä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perustele miksi se on typerää? Itseäni ainakin kiinnostaisi tietää että juuti miksi niin olisi. Liikunnallahan voidaan ennaltaehkäistä monia vaivoja ja ylläpidetään yleis-/työkuntoa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Koska vain laiska pöljä viitsii väittää ettei liiku koska liikunta on kallista. Kuinka paljon omaa saamattomuuttaan voi yrittää vierittää muiden niskoille, mä vaan kysyn?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Luuletko saavuttavasi jotain ihmisiä haukkumalla? Esim jyväskylässä 10 euron kuntosali kerrasta tulee nopeasti kolminkertainen kun pitää matkata linkillä kaupungin toiselle puolen, uimahalli olisi kyllä puolessa välissä mutta sen kaikki palvelut on räätälöity keski-ikäisille lapsiperheille. Kunnon ylläpitoon ja liikuntaan ei kaikilla oikeasti varaa panostaa 200-500 euroa kuussa. Ilmaistakin liikuntaa toki on kuten lenkkeilyä ja jumppaamista, mutta kaikillejumppa ja hölkkä ei vain natsaa. Ylipäätään sitä neuvotaan ihan ettei kannata harrastaa sellaistaa liikuntaa joka ei tuota iloa ja hyvää oloa taikka motivoi.

Toimituksen poiminnat