Anne Snellman

Erinomaista Vuosaaren vanhusten kotihoidon mallia harkitaan myös Oulussa

Eilen Ylellä uutisoitiin Vuosaaren vanhusten kotihoidon hyvin onnistuneesta työaikakokeilusta, joka on leviämässä myös muihin Helsingin kotihoidon yksiköihin.

Vuosaaren toimintamallissa työpäivät on muutettu yhdeksän tuntia pitkiksi, ja viikonloppuisin henkilökuntaa on töissä lähes kuten arkenakin. Lisäksi työpäiviä saa olla peräkkäin enintään neljä, minkä jälkeen on oltava vähintään kaksi vapaapäivää.

Työtä on myös järjestelty uudelleen siten, että kiirettömät työt on siirretty pois ruuhkaiselta ajankohdalta eli aamulta.

Näin siis työpäivän pituutta ja toimintatapoja muuttamalla kotihoidon ainaista kiirettä on pystytty vähentämään. Lisäksi työntekijöiden työssä jaksaminen on parantunut, sairauspoissaolot vähentyneet ja vanhuksille on aiempaa enemmän aikaa. Heitä on voitu viedä kampaajalle, ostoksille ja ulkoilemaan. Eli loppujen lopuksi kaikki voittavat!

Tämä kaikki kuulosti niin hyvältä, että kysyin Oulun kaupungin vanhustyöstä vastaavilta virkamiehiltä, onko Ouluun tulossa vanhusten kotihoitoon vastaavaa toimintamallia kokeiluun tai käytäntöön?

Ilokseni sain seuraavan vastauksen:

"Olemme tutustuneet tähänkin Vuosaaren työaikajärjestelyyn ja se on meillä yhtenä mahdollisuutena kotihoidon kehittämisessä. Tavoitteena on saada mahdollisimman henkilöstölähtöisesti kehitettyä kotihoidon toimintatapoja niin, että palvelun laatu ja kustannustehokkuus paranevat. Vuosaaren mallista on jo alustavasti keskusteltu ammattijärjestöjen edustajien kanssa."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Soita myös työntekijöille ja haastattele heitä.
Politikoilla on kummallinen tapa kuunnella pelkästään virkamies- tai työnantajapuolta.

Henry

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Olihan tuossa Ylen jutussa työntekijää haastateltu. Ja kyllä sairauspoissaolojen väheneminenkin kertoo omaa kieltään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Just joo - yksi työntekijä sai kertoa ja julkaistiin pari kommenttia jne.
Olin kerran tilanteessa, jossa työntekijät valittivat kohtelusta. 'Tädit' soittivat pääpomolle tulevansa ja pomot lähettivät "suorasanaiset työntekijät" töihin huitsin Nevadaan...
Tuli 'tädit' paikalle ja järjestivät niin, että jokainen työntekijä tiesi, että pomot saa tietää mitä kukin heistä on sanonut... Arvaa tuliko raportista tasapuolinen?
Juu, YLE kertoo aina totuuden.
Voi teitä!

Henry

Toimituksen poiminnat