Anne Snellman

Suomalaiset eivät osaa

Suomessa on lukuisia poliittisia ikipuheenaiheita. Yksi niistä on vaalien yhdistäminen. Nyt jos koskaan pitäisi ryhdistäytyä, ja ottaa härkää sarvista.

Kahden vuoden sisällä on tiedossa neljät vaalit seuraavasti:
- Presidentinvaalien ensimmäinen kierros tammikuussa 2018
- Presidentinvaalien toinen kierros helmikuussa 2018
- Maakuntavaalit lokakuussa 2018
- Eduskuntavaalit huhtikuussa 2019
- Europarlamenttivaalit kevät 2019

Onko tosiaan mahdotonta yhdistää mitään näistä vaaleista järjestettäväksi samanaikaisesti?! Vaaleja yhdistämällä säästyisi rahaa, ja äänestysaktiivisuus kasvaisi. Vähintäänkin eduskunta- ja europarlamenttivaalit tulisi järjestää samanaikaisesti. Näillä näkymin keväällä 2019 on parin kuukauden aikana kahdet vaalit - ensin eduskunta- ja sitten europarlamenttivaalit!

Ruotsissa kolmet vaalit järjestetään samana päivänä: kunta-, maakäräjä- ja europarlamenttivaalit. Kun olen tästä maininnut, olen saanut vastaukseksi, etteivät suomalaiset osaisi useimmissa kuin yksissä vaaleissa samanaikaisesti äänestää. Uskomatonta! No, miten ruotsalaiset osaavat - siinäpä kysymys!

Nyt järki käteen ja ryhdytään yhdistämään vaaleja myös Suomessa. Kyllä suomalaiset osaavat äänestää vaikka kymmenissä vaaleissa samanaikaisesti, jos ja kun ruotsalaiset osaavat kolmissa vaaleissa. Laitetaan kerrankin politikointi syrjään, ja keskitytään ongelmaan, joka on helposti korjattavissa. Jos rahan säästäminen ja demokratian kulmakiven - äänestysaktiivisuuden - vahvistuminen eivät riitä kannustimiksi, niin johan on kumma!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Onko se sitten niin, että ihmisiä ei kiinnosta ennen kuin on aika haukkua kehnoa toteutusta. Ihmiset ovat asiasta pihalla, päättäjät asian tiimoilta eivät löydä yhteistä säveltä. Olen ymmällä, en siis ymmärrä, että organisaatio pettää äänestäjänsä näinkin räikeällä tavalla.

Tuntuu kuin joku taho ei haluaisikaan ihmisten äänestävän, vaan ketä se sitten hyödyttää. Täytyisi ajatella edes kerran elämässään äänestäjän parasta, eikä laukottaa ihmisiä turhaan luukulta luukulle. Sikäli kun nämä tämän tyyppiseen simputtamiseen edes suostuvat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Puoluesihteerit taisivat jo todeta, että ei niiden vaalien yhdistäminen meiltä onnistu. Äänestäjä tässä yrittää tykönään arvata, onko kyse kyvyttömyydestä, haluttomuudesta vai molemmista. Useammatkin meidän poliitikoistamme ovat irvailleet, aiheellisesti, että europarlamenti yhä vaan matkustelee Brysselin ja Strassbourin väliä, eikä saa päätetyksi yhdestä kokoontumispaikasta. Siinä siis pata soimaa kattilaa.

Toimituksen poiminnat