Anne Snellman

Hoitotakuuajat pitää puolittaa

Hoitotakuulain mukaan mielenterveysongelmista kärsivien nuorten eli alle 23-vuotiaiden on päästävä hoitoon kolmessa kuukaudessa ja sitä vanhempien kuudessa kuukaudessa.

Ihmettelen, miten kummassa noin pitkät ajat on joskus säädetty mahdollisiksi. Hoitotakuulain säätäjillä ei varmasti ole ollut omakohtaista kokemusta siitä, minkälaista on olla mielenterveyspotilaana tai mielenterveyspotilaan omaisena.

Mistä tällainen pitkittynyt jopa lain mahdollistama hoitoonpääsy johtuu? Siitä, ettei mielenterveysongelmia oteta vieläkään vakavasti. Hoitoonpääsyn pitkittyminen ei ole hyväksi kenellekään. Potilaan tila huononee, ammattilaisen työ vaikeutuu, omaisten tuska pitkittyy jne.

Nämä hoitotakuuajat mielenterveyspalveluihin pitäisi vähintäänkin puolittaa, jotta voitaisiin puhua mielenterveyspotilaiden ja heidän omaistensa inhimillisestä kohtelusta. Tämä olisi luontevaa toteuttaa lainvalmistelussa osana sote-uudistusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kannatetaan, mutta mistä rahat siihen otetaan?

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Maksaa itsensä takaisin. Hoitojaksot lyhentyvät, kuntoutujat pääsevät nopeammin takaisin töihin jne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sairaanhoitopiirit on velvoitettu käyttäjäkuntien taholta pienentämään kustannuksia ja siitä syystä on jouduttu esim. psykiatrista avohoitoa supistamaan. Voidaanhan hoitoonpääsyaika hallinnollisella määräyksellä supistaa vaikka viikkoon, sitten jatkossa pääsee sairaanhoitajalle kuuden viikon välein, ja lääkärin vastaanotolle parin vuoden päästä, mutta ei tässäkään mitään järkeä ole. Hoitoon pääsy kuitenkin tapahtui määräajassa. Näin on pakko menetellä, jos lisää työntekijöitä ei voida palkata. Mitä aiot asialle Oulussa tehdä; sairaanhoitopiirille lisää rahaa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Käytännössä hoitotakuuajat ovat kuvaavia eivätkä määrääviä. Sen puoleen on yhdentekevää, mitä ilmoitetaan hoitotakuuajaksi. Budjetti, eikä se mitä on ilmoitettu hoitotakuuajaksi, määrää mitä pystytään toteuttamaan.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Laki on kuitenkin se, mikä velvoittaa toimimaan, ja jonka hoitotakuuaikojen toteutumista seurataan. Siitä se vaan käytännössä lähtee - varsinkin, kun rahat ovat tiukassa, vaikkakin tämä hoitoonpääsyn nopeuttaminen maksaisi itsensä takaisin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Korkeimman oikeuden silloinen presidentti Pauliine Koskelo piti eduskunnalle puheen muistaakseni noin vuonna 2009, jossa hän mainitsi, että nykyään käytännöksi näyttää tulleen sellainen kahtiajako, jossa lailla säädetään ja budjetilla vesitetään. Hän mainitsi esimerkkeinä vankeinhoitolain ja lastensuojelulain, jotka oli uudistettu hyvään kuosiin, mutta joiden toimeenpano riutui budjettivarojen puutteessa.

Hän totesi, että tällainen kulissilainsäädäntö uhkaa viedä uskottavuuden koko demokraattiselta järjestelmältä.

Marko Parkkola

Olen tässä odotellut jo kuukauden Taysin unipolille pääsyä. Mehiläisen unipolygrafi näytti keskivaikeaa uniapneaa. En pysy päivisin hereillä, työssä käynti on hevlettiä ja monesti en pääse illalla enää sohvalta ylös esim. kauppaan tai siivoamaan asuntoa.

Mutta mikäs tässä! Kyllä se aika sieltä joskus tulee. Vastahan olen kolme vuotta valitellut väsymystä. Mutta onneksi en ole ammattiautoilija.

Rahaa on valden budjetissa aina erääseen tiettyyn momenttiin joka vuosi, eikä kattoa ole, mutta terveydenhoidosta pitää säästää. Kyllä se raha sieltä vielä ennen pitkää loppuu ja sitten ollaankin ihmeissään.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Juuri näin. Sote-uudistus tähtää siihen, että hoitoon pääsy nopeutuu. Mutta lainsäädäntökin - eli hoitotakuuajat - pitäisi säätää tukemaan tätä tavoitetta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olet tyypillinen poliitikko, esität vaatimuksia sairaanhoidolle, mutta et halua antaa lisää resursseja. Rakennat Potemkinin kulisseja - mielestäsi nähtävästi hoidon laadulla ei ole merkitystä, kunhan hoitoon pääsy on nopeaa, ja voit kertätä ääniä itsellesi.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #10

Laatua se on huonokin laatu. Itse tykkäisin että voisi kokeilla sitä cpap-laitetta. Sitten tykkäisin että noihin hermokipuihin, joita minulla on toisen sairauden takia, voisi kokeilla vaikkapa Cymbaltaa. Sillähän olisi synergiavaikutuksiakin, kun se kipujen helpottamisen lisäksi voisi helpottaa väsymystäkin.

Mutta ei. Ei kutsua, ei lääkkeitä, ei mitään muuta kuin väsymystä ja kipua. Työterveyslääkäri kyllä kirjoitti Panadolia. Pidän sitä jo -ttuiluna.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Soittelin pari kuukautta silloin tällöin hammaslääkärille aikaa. Odotusaikanne on 10-15 min.
Vastaili ajanvaraus.
Pistin palautetta netin kautta höystettynä muutamalla perisuomaisella ärräpäällä.

Ja kas? Palaute tuli heti muutaman tunnin päästä ja annettiin suora puh.no hammaslääkärille. Aika löytyi heti 2pv sisällä.

Sama on terveyskeskuksessa. Marssin ovesta sisään tiskille ja aika löytyy ilman soittoja ja odotusta. Yleensä jo samana päivänä ,peruutusaika.
Näin Kaukajärvellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hoitotakuulain säätäjillä ei varmasti ole ollut omakohtaista kokemusta siitä

Totta. Hoitajatakuu laistahan päätti -15 hallitusneuvotteluissa
Kepu 49,PS 39,Kok 38.
Samoin rahoista mitä mielenterveystyöhön annetaan Stvm-kirstusta.
Ministerit oli -15-16H.Mäntylä Ps
-16-19 P.Mattila Ps.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Hoitotakuuajat tulivat lainsäädäntöön vuonna 2005. Tällä hetkellä sorvataan uutta lainsäädäntöä sote- ja maakuntauudistusta varten.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä veikkaat? Mihin suuntaan kepu ja kok sitä on viemässä?
Kysehän on rahasta.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman Vastaus kommenttiin #13

Kuten aiemmin kirjoitin: "Sote-uudistus tähtää siihen, että hoitoon pääsy nopeutuu. Mutta lainsäädäntökin - eli hoitotakuuajat - pitäisi säätää tukemaan tätä tavoitetta." Alussa menee toki enemmän rahaa, mutta loppupeleissä tämä maksaa itsensä takaisin, ja tulee säästöjä, ja voimme alkaa puhua inhimillisestä mielenterveyspotilaiden hoidosta. Ja tätä pitäisi kaikkien puolueiden kannattaa hallituspuolueista oppositiopuolueisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Syön vaikka vanhan hattuni että SOTE tulee "susi" johon uppoaa kuin Talvivaaraan rahaa.
Attendoo,Mehiläinen,Pihjalinna pörssiyrityksiä. Globaali markkinatalous sääntö No.I=
Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.

Sen miten nuo sen tekee kuntien "vähistä" rahoista jotka ei riittänyt edes julkisenpuolen terveyspalveluihin (vaan syntyi jonot).

On helppo vastaus.
USA konsulttifirman muistio -10 (Vanhasen hallituksen palkkaama terv.hoit.uudistamiseksi)
"Luotava mielikuvia että kansa maksaa enemmän julkisenpuolen terv.palveluista
(jotka on ulkoistettu edm.)
Esim. Terveyspalvelut nousi -16 33%
(Kepu,kok,PS)

Attendon tulos nousi -15 30%
Pihjalinnan 50% (listautui pörssiin)

Verotulot jää olemattomaksi verosuunnittelun takia.
Niin yritykset kuin lääkärit jo nyt kikkailevat niillä .(Attendoo jopa opastaa lääkäreitään verosuunnittelussa).Ilmoittaa pienen työtulon (edm.yritysten osakkaina)

Toimituksen poiminnat