Anne Snellman

Asenteeksi elävä maaseutu

Minua ihmetyttää suuresti jossittelut siitä, pitäisikö koko Suomi pitää asuttuna. Tietenkin pitää!

Kaupungistuminen on trendi suuressa maailmassa, mutta kyllä nyt ja tulevaisuudessa osa suomalaisista haluaa elää maaseudulla.

Maaseutua taakkana pitävien tulisi huomata, että ilman elävää maaseutua ei ruokapöydissämme olisi laadukasta suomalaista lähiruokaa.

Näkisin, että maaseutumme voisi näivettymisen sijaan jopa tarjota lisää työpaikkoja ja elämän mahdollisuuksia monille! Työpaikkoja syntyisi, jos maatilojen tuotteita jatkojalostettaisiin enemmän paikan päällä.

Lisäksi matkailua kehittämällä saataisiin monivivahteinen maaseutu monien niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin matkakohteeksi. Maaseutu tarjoaa jo itsessään rauhallisen puhtaan luonnon, jota moni kaupunkilainen kaipaa. Monelle ulkomaalaiselle hiljaisuus ja Suomen luonto ovat eksotiikkaa, joita me suomalaiset pidämme taasen itsestäänselvyyksinä.

Luonnon lisäksi matkailuun tuo lisäväriä maatilojen sisältö, tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet. Voisi jopa sanoa, että matkailun kannalta maaseutumme voisi olla kiinnostavampi matkailukohde ulkomaalaisille kuin kaupunkimme.

Meillä suomalaisilla on etuoikeus saada nauttia vielä elävästä maaseudusta. Eli lopetetaan jossittelu siitä, tuleeko koko Suomi pitää asuttuna. Otetaan asenteeksi elävä maaseutu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Juuri näin, etenkin matkailun tähden koko Suomi on pidettävä asuttuna. Palvelut täytyy toimia. Turistit tulevat tulevaisuudessa ryntäämään näille liki korpimaisemille.

Kunhan noi city-vihreätkin oppisivat joskus liikkumaan luonnossa. Näin toivon. Tulevisuus näyttää luontoarvoja silmällä pitäen valoisalta kun vaan täysin häiriöttä saadaan ulkomaiset sijoitukset uuden ydinvoimalan investointiin. Sähkö on pudasta energiaa jos se tuotetaan oikein. Näin voidaan näitä muitakin sähköntuotantomuotoja (aurinko ja tuulivoima) tukea oikeaoppisesti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niitä vanhanajan kyläyhteisöjä ei enää ole seppineen, suutareineen ja muine käsityöläisineen. Toimivat maatilatkin ovat useimmiten kilometrien päässä toisistaan. Pitää pohtia uudelleen, mitä koko maa asuttuna nykyaikana tarkoittaa.

Se merkitsee suhteellisen tasaisesti ympäri maata sijoittuvia palvelukeskuksia laskettelurinteineen ja retkeilypalveluineen ja samalla autioituvia sivukyliä, kun joka paikkaan ei toiminnallisuutta riitä.

Jonkin verran on kysyntää yuksinäisille mökeille, jonne työelämän kiireestä voi vetäytyä lepäämään ja latautumaan, mutta rajansa silläkin. Marjoja ja mansikoitakaan ei voi kannattavasti kasvattaa kysyntää enemmän, tai ne on saatava vientitavaraksi. Siinä pienet yksiköt eivät pärjää. Kyllä suunta on se, että elinkeinot ja palvelut keskittyvät myös maaseudulla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Persuilla on rahaa asuttaa koko suomi? Tarjota palvelut joka kylään ,joukkoliikennettä myöden.
Kun Nokia lähti Salosta valtio riensi verovaroilla apuun. Nokian työpaikkojen myötä hävisi verotulot kunnalta.Asiakkaat PK-yrityksiltä.

Monta PK-yritystä kylä tarvitsee esim.Partureita,Pizzerioita,ruokakauppoja?
Julkiset palveluthan on viety jo:Posti,pankit,terv.palvelut ym.

Toimituksen poiminnat