Anne Snellman

Oulusta UNICEFin Lapsiystävällinen kunta?!

Oulu hakee UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta. Tähän tavoitteeseen päästäkseen Oulun kaupungissa on otettu vuoden 2016 alusta käyttöön UNICEFin lapsiystävällinen kunta -toimintamalli, jossa Oulu sitoutuu kaksi vuotta kestävään kehittämistyöhön lasten parhaaksi. Tämä malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

Lapsiystävällisessä kunnassa tulisi päätöksenteossa ottaa huomioon lasten etu ja mielipiteet. Tähän työkaluna käytetään mm. lapsivaikutusten arviointia.

Vuonna 2016 tehdyssä kouluverkkoselvityksessä käytettiin lapsivaikutusten arviointia - mutta kappas vaan - ainoastaan jälkiarviointina Kastellin ja Ritaharjun koulujen osalta. Outoa tässä oli se, ettei noihin kouluihin edes kohdistunut lopetusuhkaa, kuten oli laita monen muun koulun osalta.

Ennakoivaa lapsivaikutusten arviointi olisi pitänyt tehdä joka koulun osalta, joihin kouluverkkoselvityksellä oli mahdollisia vaikutuksia. Nähtävästi ei uskallettu!

Lisäksi se, ettei vuonna 2016 valtuustotasolla hyväksyttyä Oulun kouluverkkopäätöstä kunnioiteta, vaan ollaan uudelleen avaamassa, osoittaa sen, ettei voida puhua myöskään poliittisen päätöksenteon huomioon ottamisesta. Mikään ei ole Oulussa niin radikaalisti muuttunut, että reilun vuoden takainen Oulun koulut 2020 -asiakirja pitäisi uudelleen kirjoittaa esim. Oulunsalon koulujen kohdalta.

Samaan aikaan vaaditaan, että lopetetaan puhe reuna-alueista... Eli tilanne on mennyt niin pahaksi, ettei reuna-alueista saisi enää edes puhua! Ei onnistu! Yhtälailla kuin puhutaan kanta-Oulusta voidaan ja täytyy puhua myös reuna-alueista ja niiden kehittämisestä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat