Anne Snellman

Vastuullisuus päätöksenteossa

Tämä kirjoitukseni julkaistiin 16.11. kolumnina Forum24-lehdessä.

9.10. julkistettiin esitys Oulun kaupungin talousarvioksi 2018 ja -suunnitelmaksi 2019-20. Yllätyin lukiessani tilakeskuksen investointiosiosta otsikon "Oulunsalon kouluratkaisu". Missä eriteltynä Salonpään koulun uudisrakennus ja Niemenrannan koulun laajennus?! Muilta osin kouluinvestoinnit vaikuttivat olevan kunnossa eli vuoden 2016 kesäkuisen valtuuston kouluverkkopäätöksen mukaisesti.

Kesäkuussa 2016 Oulun kaupunginvaltuusto - siis kunnan korkein toimielin - äänesti äänin 36-31 voittoon kouluverkkoesityksen Oulun koulut 2020-luvulla. Siinä päätettiin Oulunsalon osalta seuraavaa: Oulunsalon lukio jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan. Niemenrannan ja Salonpään koulut säilyvät 0-6 luokkien kouluina. Salonpään koulu joko saneerataan tai tilat korvataan uudisrakennuksella. Niemenrannan koulun investointipäätös tehdään, kun tulevat oppilasmäärät ovat selvillä. Pitkäkankaan koulu jatkaa toimintaansa. Salonpää koulun investointipäätös on kiireellisin.

Hankeselvitykset on tehty sekä Niemenrannan että Salonpään koulun osalta, ja niissä virkamiehet päätyivät esittämään Niemenrannan koulun laajentamista ja Salonpään koulun korvaamista uudisrakennuksella. Kumpikin koulu jatkaa 0-6 luokkien kouluina. Kyseiset investoinnit maksavat yhteensä 10 851 000 euroa.

Kuinkas ollakaan, talousarvioesityksen "Oulunsalon kouluratkaisuun" on varattu rahaa ainoastaan 7 826 000 euroa euroa. Tällä summalla ei siis toteudu valtuuston kesäkuussa 2016 ja hankeselvitysten tarkentama Oulunsalon kouluratkaisu.

Salonpään koulussa kärsitään edelleen sisäilmaongelmista (muun muassa sädesientä), jotka ovat pahentuneet kesäkuusta 2016. Niemenrannan koulussa kärsitään tilanahtaudesta jo sellaisessa mittakaavassa, että kaksi nelosluokkaa on evakossa Kirkonkylän koululla, ja ensi syksynä varaudutaan siirtämään jopa kolme luokkaa.

Salonpään koulun investointipäätös linjattiin kesäkuussa 2016 kiireellisimmäksi. Nyt elämme vuoden 2017 marraskuuta, mutta uhkakuvana on, että Oulunsalon osalta kouluverkkojappasu aloitetaan alusta - viis kiireestä. Uskomatonta, missä valtuuston päätöksen kunnioittaminen ja vastuullisuus?!

Lopuksi totean kaksi asiaa.
1. Demokratiassa valtuuston päätöstä kunnioitetaan!
2. Vastuulliset päättäjät eivät leikki ihmisten terveydellä!

Anne Snellman
kaupunginvaltuutettu (sin.)
sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen
Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat