Anne Snellman

Kulttuuripääkaupunki ilman kulttuuria ja sivistystä

Oulussa ovat puheet ja teot pahemman kerran ristiriidassa. Forumin vieraskolumnissa (21.12.) nimeltään "Myönteisissä tunnelmissa" Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kuvaa osuvasti Oulun myönteistä taloustilannetta (linkki). Todellakin tämän kolumninkin perusteella Oulun taloustilanne on lähtenyt kohentumaan, ja tulevaisuutta voidaan rakentaa turvallisin mielin ilman hätiköityjä päätöksiä koulujen ja museoiden suhteen.

Kuitenkin meille Oulun kaupunginvaltuutetuille on valtuustosalissa luotu aivan toisenlainen kuva Oulun taloustilanteesta. Sekä nykyisyys että tulevaisuus saadaan kuulostamaan lievästi sanottuna taloudellisesti haastavilta. Lisäksi vielä maakuntauudistuksestakin luodaan mielikuva peikkona, joka viimeistään ajaa Oulunkin konkurssiin.

Näillä mielikuvilla on tavoitteena saada valtuutetut hyväksymään Muutosohjelman 2020 lukuisat säästötoimenpiteet kuten palveluverkkouudistus (linkki). Sanomattakin on selvää, että tämän uuden palveluverkkoselvityksen lähtökohtaisena tavoitteena on saada läpi ne virkamiesvalmistelussa olleet kouluverkon heikennykset, jotka eivät menneet läpi kesäkuussa 2016.

Erityisesti Oulunsalon palvelut on otettu silmätikuiksi. Kesäkuussa 2016 valtuusto päätti Oulunsalon osalta seuraavaa: Oulunsalon lukio jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan. Niemenrannan ja Salonpään koulut säilyvät 0-6 luokkien kouluina. Salonpään koulu joko saneerataan tai tilat korvataan uudisrakennuksella. Niemenrannan koulun investointipäätös tehdään, kun tulevat oppilasmäärät ovat selvillä. Pitkäkankaan koulu jatkaa toimintaansa. Salonpää koulun investointipäätös on kiireellisin.

Tätä valtuuston päätöstä Oulunsalon kouluverkosta olisi pitänyt kunnioittaa, ja viedä suunnitelmallisesti eteenpäin. Hankeselvitykset niin Salonpään kuin Niemenrannankin koulun osalta on tehty. Niissä virkamiesesitykset ovat seuraavat: Salonpään koulu tulee korvata uudisrakennuksella, ja Niemenrannan koulu tulee laajentaa. Kumpikin jatkaa siis esityksissä 0-6 luokkien kouluina.

Salonpään koulun hankeselvityksen uudisrakennusta on puoltanut niin sivistys- ja kulttuurilautakunta (27.4.2017) kuin tilakeskuksen johtokuntakin (27.4.2017). Vaikka Salonpään koulun hankeselvitys on siis ollut jo keväällä 2017 lausunnolla asianomaisissa toimielimissä, ja vaikka sen investointipäätös luokiteltiin kiireellisimmäksi, kyseistä hanketta ei ole viety edelleen kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi. Niemenrannan koulun hankeselvitystä ei jostain syystä ole viety edes lausunnolle, vaikka se valmistui jo keväällä 2017.

Viivyttely johtuu siis palveluverkkouudistuksesta, jossa on ehdollistettu valtuuston 2016 kouluverkkopäätös. Traagista tässä kaikessa on ristiriita sen kanssa, että Oulu on juuri saanut Unicefin lapsiystävällinen kunta -tittelin.

Laajan kriittisen kuntalaiskeskustelun ja maailmanlaajuisen negatiivisen huomion on saanut myös Oulun museotoiminnan kyseenalaistaminen palveluverkkoselvityksessä. Ainolan ja Kierikin alasajo esitykset ovat ennenkuulumattomia röyhkeydessään. Virkamiesten tulisi miettiä perin juurin säästöesityksiä muovatessaan, millaisen kuvan jo pelkät esitykset luovat Oulusta. Nyt Kierikkikeskuksen alasajo esitys on saanut kauhistuneen vastaanoton ulkomaita myöten.

Tällaiset esitykset ovat totaalisesti ristiriidassa Oulun pyrkimyksissä saada vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki status. Myöskään Oulun yliopiston eläinmuseon alasajoa ei tulla laskemaan meriitiksi kulttuuripääkaupunki kisassa.

Kaiken tämän takana on säästöjen etsiminen keskittämällä palvelut kanta-Ouluun tai jopa lakkauttamalla ne. Tältä keskittämislakkauttamisvimmalta eivät esityksissä säästy lähikoulut, lukiot eivätkä museot.

Viimeistään nyt on havahduttava siihen tosiasiaan, että Oulun kaupunki ei elä omassa teräskuorisessa kuplassaan, josta mitään tietoa ei valu ulos. Näiden säästöesitysten pelkästään imagohaitta Oululle on jo mittava.

Nyt tulee pikaisesti miettiä, miten tilanne korjataan, ja luodaan Oululle strategia, jolla aidosti ja ylypiästi voidaan olla niin Unicefin lapsiystävällinen kunta kuin myös Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vinkkiä toteutukseen löytyy yllä olevasta kirjoituksesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Kulttuuripääkaupunki ilman kulttuuria ja sivistystä''

Pätee kaikkiin Suomen kaupunkeihin ja koko Suomeen. Suomea ja suomalaisia on

kulttuuri ja sivistys sipaisut vain kevyesti.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja sitä turha lähteä edes taloudellisesti yrittämään olla jotain mitä ei olla.. Ollaan sitä mitä ollaan. Ja ollaan siinä parhaita.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomi on hyvä sääntelyssä. Lisätään sitä kaikessa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #3

Toimituksen poiminnat