Anne Snellman

Kyläpoliitikon puheenvuoro

Meneillään oleva palveluverkkoselvitys on taas saanut reuna-alueiden asukkaat varpailleen.

Epävarmuus lähipalveluiden kohtalosta on saanut jo oulunsalolaiset haikailemaan eroa Oulusta ja liittymistä joko Hailuotoon tai Kempeleeseen. Mallia haluttaisiin ottaa Jakkukylästä, joka erosi Oulusta ja liittyi tämän vuoden alusta Iihin.

Näihin kuntalaisten hätähuutoihin pitäisi oikeasti havahtua. Ne ovat täysin ymmärrettäviä ja oikeutettuja. Kun kesäkuussa 2016 kaupunginvaltuusto hyväksyi Oulun koulut 2020-luvulla -asiakirjan, kuntalaiset luulivat, että kouluverkko on ainakin lähitulevaisuuden osalta linjattu.

Mutta, mutta. Eletään vuotta 2018 - ei siis vielä edes vuotta 2020 - ja kaikkia on taas epävarmaa varsinkin Oulunsalossa. Palveluverkkoselvitysesityksessä virkamiehet ovat kyseenalaistaneet melkein kaikki Oulunsalon palvelut joko lopettamalla tai siirtämällä ne.

Oulunsalossa lopettaminen tai siirtäminen uhkaa mm. Salonpään koulua, lukiota, kirjastoa ja Oulu 10 -palvelupistettä. Tragikoomista tässä pyörremyrskyssä on se, että alunperin Kauppakeskus Kapteenin rakentamiseen päädyttiin, koska Oulunsalon pääkirjasto tarvitsi uudet tilat... Monikohan tätäkin tietäisi ellei tämä kyläpolitiikko sitä kertoisi.

Kauppakeskus Kapteenin yrittäjät ovat jo nyt vaikeuksissa. Lukiolaisostovoiman kaikkoaminen Ouluun olisi Kauppakeskus Kapteenin loppu. Tällaisen yritysvaikutusten arvioinnin voin tehdä suoralta kädeltä, vaikka virkamiestenhän tällaiset arvioinnit pitäisi suorittaa...

Oululle ollaan luomassa uutta strategiaa. Me valtuutetut kuulimme strategiatyöpajassa ulkopuolisen arvioitsijan tuomion, että kovat arvot ovat Oululla kunnossa, mutta pehmeät eivät. Eipä yllättänyt!

Tällainen joka vuosi käytävä kouluverkkokeskustelu ei mielestäni edusta mitenkään pehmeitä arvoja!!!

Strategian pitäisi huokutella Ouluun uusia asukkaita ja toisaalta pitää asukkaat täällä. Kuka tänne uskaltaa muuttaa, kun ei voi olla varma, että asuinaluella oleva koulu on toiminnassa vielä parin vuoden kuluttua?!

Jos Oulu tulee olemaan uuden strategiankin mukaan Lapsiystävällinen kunta, pitää sen näkyä myös teoissa, muuten strategia ei ole uskottava. Eivät ihmiset lue strategioita, vaan he seuraavat uutisointia kunnasta ja käytävää kuntalaiskeskustelua.

Laaja moni-ilmeinen Oulu ansaitsee laajan moni-ilmeisen palveluverkon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat