Anne Snellman

Oulussa on päätöksenteko sekaisin!

Koko sivistys- ja kulttuuripuolen palveluverkkosuunnitelman laadinnan lähtökohta on muuttaa vuoden 2016 kouluverkkopäätös nimeltään Oulun koulut 2020-luvulla, joka jäi hävinneitä kismittämään. Eli ainakin Oulunsalon ja Kiimingin lukiot pitäisi lopettaa, ja Salonpään koulu myös - tai vähintäänkin Salonpään koulun toimintaa pitää supistaa eli luokka-asteita vähentää. Kaikki muut muutokset on tuotu lisäksi pöytään, jotta nuo edellä kuvatut saadaan vihdoin maaliin. Melko röyhkeää on siis poliittinen peli nyt!

Olen ennakoinut tätä blogikirjoituksissani 5.2.2017 lähtien - niin selvät olivat merkit.

Tähän peliin kuuluu oleellisena osana 15.5.2017 hyväksytty hallintosäännön muutos, jossa palveluverkkosuunnitelmasta päättää kaupunginhallitus kaupunginvaltuuston linjausten mukaan.

Se, että hyväksyin tuon linjauksen hallintosääntöön, johtui siitä, että annettiin olettaa, että valtuuston linjauksilla tarkoitetaan vuoden 2016 kouluverkkopäätöstä, mutta eihän se enää siltä kuulosta, kun ollaankin vaatimassa uusia valtuuston linjauksia.

Lisäksi peliin kuuluu sivistys- ja kulttuurilautakunnalle sälytetty 5 miljoonan säästövelvoite.

Se on siinä! Pöytä on katettu kovalle poliittiselle pelille, jossa huolta ei kanneta, siitä, että valtuuston tuore kouluverkkopäätös vuodelta 2016 on edelleen voimassa, ja sen mukaan olisi pitänyt ja pitäisi edetä.

Esimerkiksi jos Salonpään kouluinvestointia olisi viety eteenpäin vuoden 2016 kouluverkkopäätöksen mukaisesti, Salonpään uusi koulu alkaisi kohta nousta pystyyn. MUTTA tämä vitkuttelu on johtamassa valitettavasti varmaankin siihen, että Salonpäähän joudutaan kohta investoimaan väistötilat sisäilmaongelmien pahentumisen takia.

Johtuen tästä poliittisesta pelistä päätöksenteko Oulussa on aivan sekaisin. Kun selvisi, että todellakaan valtuuston linjauksilla ei selvästi tarkoita vuoden 2016 kouluverkkopäätöstä, vaadimme me 27 valtuutettua aloitteessa, että hallintosääntöä muutetaan siten, että palveluverkkosuunnitelmasta päättää valtuusto.

Tämä toimivalta-asia oli viime valtuuston kokouksessa 26.2. päätettävänä, MUTTA kuinkas ollakaan asia haluttiin jättää pöydälle eli olla päättämättä siitä, mikä taho päättää palveluverkkosuunnitelmasta eli hallitus vai valtuusto. Tämä pöytäämispäätös syntyi äänestyksen jälkeen. Kannatin sitä, että asia olisi ratkaistu heti, jotta olisi saatu tilanteeseen selkeyttä, ja päästy tilanteessa eteen päin mahdollisimman nopeasti.

Nyt tämä päätöksenteon kannalta keskeinen asia eli toimivaltakysymys jäi auki. No, nyt sitten pitää virkamiesten varmuuden vuoksi valmistella valtuuston linjaukset palveluverkosta valtuuston hyväksyttäväksi, jos NÄILLÄ NÄKYMIN 16.4. olevassa valtuuston kokouksessa äänestyksen voittaa kanta, että palveluverkkosuunnitelmasta päättää hallitus. Jos päätetään, kuten demokraattisinta ja selkeintä on, että palveluverkkosuunnitelmasta päättää valtuusto, noita valmisteltuja valtuuston linjauksia ei tarvitakkaan.

Ongelmaksi jotkut ovat NYT nähneet sen, että valtuusto päättäisi palveluverkkosuunnitelmasta kuten se NYT on esityksenä eli rakennus rakennukselta. En ymmärrä, mikä tässä on ongelma - yhtä lailla päätettiin valtuuston kouluverkkopäätöksessä 2016. Silloin sekä voittaneessa että hävinneessä esityksessä kouluverkko oli määritelty rakennus rakennukselta.

Mielestäni palveluverkkosuunnitelmassa keskeistä on juuri se, missä ja missä laajuudessa palvelut konkreettisesti ovat. Ja se päätösvalta kuuluu kunnan korkeimmalle päätöselimelle eli valtuustolle eikä hallitukselle.

Surullista on myös se, miten TAAS ollaan sivuuttamassa täysin kuntalaisten kuunteleminen valmisteluvaiheessa kuten oli vuonna 2016. Onneksi valtaosa valtuutetuista kuunteli kuntalaisia vuonna 2016. Nyt on taas näytönpaikka.

Saa nähdä, mitä käänteitä tässä pelissä vielä nähdään! Koska tässä poliittisessa pelissä on jo tosi ikäviä piirteitä niin demokratian kuin kuntalaistenkin kannalta, ja, koska kaikki merkit viittaavat vain pelin kovenemiseen, pitäisi jonkun viheltää peli poikki!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat