Anne Snellman

Ei pormestarimallia Ouluun

Niin se vaan aika ajoin Oulussa pulpahtaa kuin korkki konsanaan pintaan keskustelu pormestarimallista. Kävimme viime vaalikaudella vuonna 2013 kaupunginhallituksen alaisen kehittämisjaoston voimin tutustumassa Tampereen pormestarimalliin. Olimme tutustumismatkan jälkeen lähes yksimielisiä siitä, ettei pormestarimallin johtamisjärjestelmää Ouluun oteta - eikä otettukkaan.

Seuraavassa Tampereen pormestarimallista negatiivisia havaintoja:
- epäjatkuvuus johtamisessa; vain neljä vuotta
- vallan keskittyminen pormestari- ja apulaispormestaripuolueille; tietokaan ei siis kulkenut muille puolueille vaikuttamisesta puhumattakaan; muodostui hallitus/oppositioasetelma
- seurauksena vaikeat budjettineuvottelut; paketti, jossa kaikille jotakin; ei konkretiaa
- pormestari on poliitikko eikä asiantuntija siinä määrin kuin kaupunginjohtaja, joten pormestari tarvitsee aina rinnalleen virkamiehen kertomaan faktat eli seurauksena tuplajohtaminen
- pätevien pormestareiden löytyminen suuri haaste
- tavoitteena oli ollut poliittisen ja virkamiesjohtamisen työnjaon selkeyttäminen, mutta sen sijaan poliittisen ja virkamiesjohdon työnjako sekoittui

Eli haittoja löytyi. Plussana koettiin se, että pormestari oli lähempänä kuntalaisia. Sekä se, että pormestaripuolueiden luottamushenkilöt pääsivät budjettivalmisteluun puoli vuotta aiemmin. Positiivinen asenne pormestarimalliin oli varsinkin ylemmillä virkamiehillä vastuun profiloituessa pormestariin, joka sai kuntalaisten haukut - virkamiehet ei niinkään.

Kaiken kaikkiaan vaakakuppi kääntyi vahvasti haittojen puolelle. Mikään ei ole siinä määrin muuttunut eikä tule mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen jälkeenkään muuttumaan, että pormestarimalli olisi Oululle hyväksi. Eli en kannata pormestarimallia Ouluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikea nähdä, että nuo mainitut puutteet tai haitat olisivat tyypillisesti Tampereen ongelmia, vaan ilmeisestikin ne ovat pääsääntöisiä.

Käyttäjän AnneSnellman kuva
Anne Snellman

Voi olla. Pormestarimallit ovat käsittääkseni erilaisia eri kunnissa, missä ovat käytössä. Ouluunkin olisi muka tarkoitus luoda oma Oulun pormestarimallinsa, mutta noita pääsääntöisiltä vaikuttavia ongelmia on vaikea kiertää.

Toimituksen poiminnat