Anne Snellman

Oulu tukemaan erityislapsiperheiden arkea

Tämä kirjoitukseni julkaistiin 15.5. mielipidekirjoituksena Kalevassa (paperi).

Kehitysvammalain mukaan jokaiselle erityishuollon tarpeessa olevalle henkilölle tulee laatia yksilöllinen erityishuolto-ohjelma eli ns. EHO (34 §). Kehitysvammalain mukaan erityishuoltoa annetaan henkilöille, joiden kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden, vian tai vamman vuoksi ja jotka eivät muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluita.

EHO:n laatiminen ei edellytä kehitysvammadiagnoosia, vaan ratkaisevaa on erityishuollon tarve. Erityishuolto-ohjelma sisältää suunnitelman annettavasta erityishuollon toteuttamistavasta.

EHO on merkittävä asiakirja siksi, että sillä päätetään toteuttamistapoineen niistä yksilöllisistä palveluista ja tukitoimista, jotka henkilö saa erityishuoltona. Näitä voivat olla esimerkiksi työtoiminta, päivätoiminta, erilaiset asumisen tukipalvelut, tilapäishoito sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta.

Nepsy tarkoittaa neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaavaa henkilöä. Neuropsykiatriset erityispiirteet eivät häviä lapsen kasvun ja kehityksen myötä, vaan tuen tarve säilyy lähes koko elämän.

Neuropsykiatriset erityispiirteet voidaan diagnosoida oireiden vaihdellessa yksilöllisesti. Vaikka ei puhuta vammaisuudesta, nepsy-lapset saavat vammaistukea vaikeiden oireiden vuoksi. Nepsy-lapsia kutsutaan usein erityislapsiksi. Nepsy-piirteisiä henkilöitä on 10–20 prosenttia väestöstä.

Arki on perheille työtä, opiskelua, ystäviä, harrastuksia, päiväkotia ja koulunkäyntiä. Kun perheessä on erityislapsi, tulee sanasta arki ongelma. Lasta ei voi jättää yksin aamulla tai iltapäivällä. Lapsi ei selviä kouluun ajoissa, koulumatkasta tai aamutoimista puhumattakaan. Sama ongelma iltapäivällä.

Sana erityislapsi on oikeus olla hyväksytysti erilainen tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, mutta se ei oikeuta saamaan tarvittavia tukitoimia. Meillä on Oulussa ongelma. Perheet, joissa on erityislapsia jäävät erilaisten tukitoimien ja palveluiden ulkopuolelle. Syynä käytetään diagnostiikkaa, mitä laki ei vaadi.

Laki edellyttää erityishuollon tarvetta eli hoidollisuuden tarvetta. Puhutaan EHO-asiakirjan puuttumisesta ja sitä kautta erilaisista alaikäisen hoito-ongelmista, mitkä estävät vanhempia työllistymästä.

Tämä heijastuu kokonaisen perheen hyvinvointiin, taloudelliseen heikentymiseen, syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin. Tämä vaikuttaa myös Oulun veronmaksajien määrään. Puhutaan sadoista perheistä eli yksilötasolla tuhansista ihmisistä.

Vanhemmat elävät puun ja kuoren välissä. TE-keskus ei hyväksy erityislasta ja hänen hoito-ongelmiaan syyksi kieltäytyä työstä. Työnantajilla ei välttämättä ole halua joustaa asian tiimoilta. Vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Kukaan ei halua jättää omaa lastaan oman onnensa nojaan. Kielteisiä päätöksiä viedään yksitellen AVI:iin ja hallinto-oikeuteen.

Mitä yhteiskunnan rahojen haaskausta. Näilläkin rahoilla saataisiin toimivia tukipalveluja erityislapsiperheille.

Edellä olevaan perustuen jätin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.5. valtuustoaloitteen, jossa esitän, että Oulu yhdistää erityislasten kanssa toimivat tahot saman pöydän ääreen laatimaan toimivat tukipalveluratkaisut erityislasten ja heidän perheidensä hyväksi.

Anne Snellman
kaupunginvaltuutettu (sin.)
Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä täytyy kaikkien tahojen olla samassa pöydässä ja jos eivät ole, niin sitten rikotaan YK:n vammaisten sopimusta:

Artikla 4:

...
3.

Laadittaessa ja toimeenpantaessa lainsäädäntöä ja politiikkoja, joilla tätä yleissopimusta pannaan täytäntöön, sekä muissa vammaisia henkilöitä koskevissa päätöksentekoprosesseissa sopimuspuolten tulee neuvotella tiiviisti vammaisten henkilöiden kanssa ja aktiivisesti osallistaa heidät, mukaan lukien vammaiset lapset, heitä edustavien järjestöjen kautta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kannattaa myös huomioida tämä tuorein tapaus:

https://www.kumpuvuori.fi/13-5-19-avi-kunta-edelly...

Lakiasiatoimisto Kumpuvuori Oy on erittäin aktiivinen ja tarjoaa palvelujaan ilmaiseksi niille alaikäisille.

Ei kannata kaupungin tunaroida tässä asiassa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Oulu joka on rikkonut vuosikausia lastensuojelulakeja ja YK :n lastenoikeuksien julistuksen sisältöjä,jotka sitovat suomea,on siis 2019 aloittanut kilpensä kiillotus yritykset.

Perheillä ON JO ollut oikeus saada palvelut lapsilleen joten voidaankin miettiä sitä,KUINKA MONEN perheen lainmukaiset tukitoimet on OULU evännyt ,ja kuinka monen perheen lapset on viety HUOSTAFIRMOIHIN kotoaan juuri siksi,LAINVASTAISESTI.es.vammaisen äidin lapsi vietiin ilman perusteita,kaksospojat,tuhannet muut tapaukset suomessa joissa perusteita ei ole,muita kuin sos.viranomaisten mielivalta,joka kukoistaa.Ajojahdit ja suoranainen vaino jota suomessa harjoitetaan.

Perheet eivät suomessa saa palvelujaan,kun mielivaltaan perustuva lastensuojelu siellä Oulussakin vie lapsia ja nuoria huostaan poliisien voimin.Siinä sitä ongelmaa joka tulee ratkaista ensin.Suomessa olisikin aika alkaa maksamaan korvauksia näille perheille ja heidän lapsilleen joiden elämän nämä rouvakerholaiset ovat tuhonneet,ja asettaa huostafirmoille toimintakielto , SOS-lapsikylille ynm.psykiatrisille osastoille Mehiläisen ynm.konsernien tytäryhtiöissä jne.niin kauan kunnes kaikki tuhannet laittomasti huostaanotetut lapset ,nuoret ja perheet ovat saaneet puolueettoman tahon tekemän tutkimuksen sysitä,joilla heidät on hallinto-oikeuden rouvakerholaisten suosituksilla laitettu vapaudenriistoaan kärsimään.

Suosittelen siis tutustumista YK:n lastenoikeuksien julistuksen sisältöön,perhesuojaan,lastensuojelulakiin,muihin lakeihin jotka sitovat näitä kerholaisia,ihmisoikeuksiin jne.joita suomi RIKKOO JATKUVASTI EDELLEEN,huolimatta YK:n ja ent.EIO:n tuomioista ja huomautuksista.

Toimituksen poiminnat