Anne Snellman

Hallituspuolueet pettivät tärkeimmän vaalilupauksensa

Ennen eduskuntavaaleja valtaosa puolueista kilpaa lupasivat kirjata vaalien jälkeen hoitajamitoituksen 0,7 lakiin. Kuinkas sitten kävikään?

Jep, hallitusohjelmaan se kirjattiin, mutta siirtymäajalla ja ilman riittävää rahoitusta, joten lupaus ei toteudu. Ylen toimittajan analyysi hallitusohjelmasta on karmivaa luettavaa kaikkinensa ikäihmisten tulevaisuuden kannalta.

Hoiva-alalla kärsitään hoitajapulasta, josta Tehy julkaisi eilen selvityksensä

Työ on liian raskasta käsiparien puutteen ja työnkuvien hajanaisuuden takia. Lisäksi hoitajien palkkaus on liian matala. Se ei vastaa työn vaativuutta ja vastuuta ihmishengistä. Täten on selvää, että hoiva-ala ei ole veto- eikä pitovoimainen kuten olen jankuttanut.

Tämä yhtälö hallituksen olisi pitänyt ratkaista. Mutta näemmä ei tarpeeksi kiinnostanut. Ongelma siirrettiin seuraavalle hallitukselle. 

Kaikkea muuta kivaa sen sijaan luvattiin toteuttaa ja ennen kaikkea selvittää. Ikäihmisten hoivan kuntoon saattaminen ei vaan ollut tälle hallitukselle tarpeeksi kivaa kuten etukäteen pelkäsinkin.

Kuitenkin ihmettelen, että maallemme juuri valittu uusi hallitus näin törkeästi petti vaalilupauksensa. Ennen eduskuntavaaleja kaikkien tietoon viimeistään tuli surkea tilanne, joka monin paikoin ikäihmisten hoivassa vallitsee. Herää kysymys, miten huonosti asiat pitäisi olla, jotta hallitus heräisi?!

Jätän toiveeni siis edelleen nykyisen hallituksen harteille, koska nyt ei voida odottaa neljää vuotta, jotta seuraava hallitus vanhustenhoidon epäkohdat korjaisi. Tämän hallituksen on tämä vastuu kannettava. Ikäihmisten määrä kasvaa koko ajan, joten ongelmat vain lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla.

Herätys hallitus! Nyt on aika toimia oikeasti ikäihmisten hyväksi! Ei sitku!

Aiemmin aiheesta kirjoittamaani:

Rinne, entä vanhustenhoito?

Hoitajapula on jo täällä!

Siniset eivät pelkää hallitusvastuuta, mutta yhdessä asiassa en kompromissiin suostu

Arjen turvallisuus taattava kaikille

Yksikin yksinäinen ikäihminen on liikaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Hallituspuolueet pettivät tärkeimmän vaalilupauksensa"

Haloo, vaalit ovat jo ohitse!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mutta seuraavat ovat vähintään 4 vuoden kuluttua ellei hallitus kaadu sitä ennen lupausten pettämisestä. Yksinkertaista kansaa on helppo jymäyttää katteettomilla lupauksilla, jotka ovat enemmän toiveita kuin lupauksia.

Siksi toiseksi helppoa on luvata kun maksaja on kansa itse ja tyhmä kansa ei tätä huomaa. Minäkin voisin luvata Harrille uuden saxofonin (jonka hinnan voin veloittaa Harrin tililtä). Eiks ole yksinkertaista?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Aina sama juttu ja muutaman vuoden kuluttua taas äänestetään samaa. Jokin vastuu on äänestäjälläkin.

Toiseksi jokaisen pitäisi ymmärtää ettei tuon toteutuminen noin vaan onnistu. Luuliko joku oikeasti, että juhannuksen jälkeen muutama tuhat uutta hoitajaa on töissä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hallitushan ei määrää kenenkään palkkoja, mutta olet oikeassa siinä, jotta työnantajan maksamalle palkalle ei myöskään ole ylärajaa, toisin sanoen raskaan työpaikan hoitajille pitää maksaa vaikkapa kaksinkertaista palkkaa, niin työvoimaa alkaa löytyä.

Ihan samalla tavoin KEUSOTEn pitää maksaa lastenpsykiatrille erityisen suurta palkaa, niin alkaa lääkäreitä löytyä. Lainsäädäntöhän on ainoa keino pakottaa työnantajat tähän.

Tällöin on kyllä luovuttava kaikenlaisista tasa-arvoperiaatteista, ts. eri työpaikoissa pitää jatkossa olla erilainen palkka, eikä samasta työstä voida aina maksaa samaa palkkaa, ts. työehtosopimus määrää minimin, kuten se nykyäänkin on.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Heheh KEUSOTE (KIUSOTEKO, KIUSO TEKO?)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"... työnantajan maksamalle palkalle ei myöskään ole ylärajaa, toisin sanoen raskaan työpaikan hoitajille pitää maksaa vaikkapa kaksinkertaista palkkaa, niin työvoimaa alkaa löytyä."

Eikä tarvitse maksaa kaksinkertaistakaan. Kyllä rahalla on taivaallinen voima.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Blogistin logiikka kusee. Ei uusi tarvittava henkilökunta ole jonossa odottamassa eivätkä yksityiset ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Luepa otsikko ja tämä: ”lupasivat kirjata vaalien jälkeen hoitajamitoituksen 0,7 lakiin”

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #9

Niin, mikä on väite, joka kusee?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #13

Ok, entä logiikka, joka kusee?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #15

Otsikko puppua
Ote hallitusohjelmasta:

Säädetään hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #13

Ok, entä logiikka, joka kusee?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #16

Hohhoijaa. Logisti pihalla asiasta

Otsikko puppua
Ote hallitusohjelmasta:

Säädetään hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #19

En vieläkään löydä blogistin logiikassa mitään epäselvää. Kysymyksessä on hänen mielipiteensä. Blogisti on huolissaan siitä, ettei 0,7 edellyttämää hoitajamäärää ole helposti saatavilla eli varsin looginen päättely.

Säätäminen on eri juttu kuin toteuttaminen, joka hallituksen mielestä maksaa 70 milj. mutta Kuntaliiton laskelmien mukaan 200 milj.

Snellman: "hallitusohjelmaan se kirjattiin, mutta siirtymäajalla ja ilman riittävää rahoitusta, joten lupaus ei toteudu."

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Rinteen mukaan lopullisena tavoitteena on, että hoitajamitoitus olisi 0,7:ssä vuoden 2025 paikkeilla." SDP on pettänyt vaalilupauksensa jos toteutus lykätään seuraavalle hallitukselle.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

2/3 kunnista tekee tappiota jo nyt eivätkä kunnan ja kaupungit pysty rahoittamaan edes nykyistä palveluntarvetta nykyisillä hoitajamitoituksilla.

Hoitopaikoista on huutava pula, vuodeosastopaikat on täynnä, laitokset on täynnä vuodeosastotasoisia potilaita ja kotiin hoidetaan laitostasoisia vanhuksia..

Hoitajamitoituksen nosto tarkoittaisi arviolta 4000 hoitajan siirtymistä kodinhoidosta laitoksiin ja kodinhoidon alasajoa ja laitoksia tahi hoitajia ei ole riittävästi edes nyt.

Tämä on hassua yksinkertaisistamista että 0.7 hoitajamitoitus ratkaisisi ongelman jonka ytimessä on raha.
Monessa kunnassa ja kaupungissa sote menot on yli 50 pros vuosimenoista ja siihen kun lisätään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen menot niin ollaan jo yli 90 prosentin lukemissa. Käytännössä jos vanhustenhoitoon lisätään 10 henkilöä niin sama määrä ihmisiä pitää vähentää perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Se kuuluisa hölmöläisen peitonjatkaminen tulee mieleen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Paljonkohan kuntien menot laskisivat, jos luovuttaisiin kaikesta,mitä laki ei vaadi? Järjetötuet, nuorisotyö, jäähallit, urheilukentät, moottoriradat jne?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voimmeko luottaa, että Siniset turvaa?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Yrittääkä tämä hallitus tehdä Suomen ennätyksen kuinka nopeasti pystyy hajoittamaan oman hallituksen? Tätä vauhtia gallupit näyttävät 90% Oppositio puolueille ja 10% hallitukselle alle aikayksikön! Tuskin selviävät edes vuotta!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei hallitus gallupeihin kaadu. Ei kaatunut edellinenkään.

Toimituksen poiminnat